BEBILON NUTRITON PROSZEK -> ZAWIESINA 135 G
Opis produktu
Bebilon Nutriton jest dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego stosowanym u niemowląt, dzieci i dorosłych. Bebilon Nutriton służy do zagęszczania preparatu mlekozastępczego (stosowanego w żywieniu dzieci z alergią pokarmową) lub mleka modyfikowanego w żywieniu niemowląt, które ulewają po karmieniu. Może być także stosowany przy karmieniu piersią. U dorosłych, u których występują trudności w połykaniu, służy do zagęszczania zimnych i ciepłych pokarmów płynnych.
Zastosowanie
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego:
w przypadku skłonności do ulewania u niemowląt i dzieci,
w żywieniu dorosłych, u których występują trudności w połykaniu.
Sposób użycia
Sposób użycia bez gotowania; używać wyłącznie załączonej miarki:
karmienie butelką: przygotuj mleko/preparat mlekozastępczy wg zaleceń producenta. Dodaj Bebilon Nutriton w ilości zgodnej z tabelą przygotowania. Zamknij butelkę. Wymieszaj zawartość butelki ruchem obrotowym między dłońmi (5 sek.). Czas pomiędzy dodaniem proszku a mieszaniem powinien być możliwie najkrótszy. Następnie potrząsaj do całkowitego rozpuszczenia proszku (20 sek.). Załóż smoczek na butelkę. Odczekaj 7 minut, aby produkt zgęstniał. Odwróć butelkę smoczkiem do dołu dopiero bezpośrednio przed użyciem. Sprawdź temperaturę produktu wewnętrzną stroną przegubu dłoni. Uwaga! Preparat po kilku minutach gęstnieje, może więc wymagać smoczka z większymi dziurkami.
w postaci papki: ta metoda może być stosowana u niemowląt karmionych piersią. Przygotować Bebilon Nutriton według proporcji: 1 miarka na 25 ml wody. Dobrze wymieszać i pozostawić na 3-4 minuty do zgęstnienia. Zamieszać ponownie i podawać łyżeczką bezpośrednio przed lub w trakcie karmienia. W przypadku niemowląt karmionych piersią można zastosować papkę podaną bezpośrednio przed każdym karmieniem. Ilość podanej papki należy dobierać indywidualnie, obserwując reakcje niemowlęcia. W razie potrzeby można zwiększyć wielkość porcji papki zgodnie z wyżej podaną proporcją.
Składniki
Maltodekstryna, mączka chleba świętojańskiego, węglan wapnia, siarczan żelazawy, siarczan cynku.
100 g proszku zawiera:
wartość energetyczna: 1345 kJ/318 kcal;
tłuszcz 0,3 g, w tym: kwasy nasycone 0 g; węglowodany 66,2 g, w tym: cukry: 6,0 g; błonnik 25,1 g, białko 0 g,
sód 6,0 mg, wapń 335 mg, cynk 5,3 mg, żelazo 8,8 mg.
Skład |
Maltodekstryna, mączka chleba świętojańskiego, wapń, żelazo, cynk. |
Wartość odżywcza |
100 g produktu |
Wartość energetyczna |
1345 kJ / 318 kcal |
Tłuszcz w tym: |
0,3 g |
kwasy nasycone |
0 g |
Węglowodany w tym: |
66 g |
cukry |
6,0 g |
Błonnik |
25 g |
Białko |
0 g |
Sól |
0,02 g |
Składniki mineralne: |
Sód |
6,0 mg |
Wapń |
335 mg |
Cynk |
5,3 mg |
Żelazo |
8,8 mg |
Masa netto |
135 g |
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość (uczulenie) na którykolwiek ze składników preparatu.
Ważne wskazówki
Stosować wyłącznie pod kontrolą lekarza.
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Dokładnie stosować się do instrukcji przygotowania i spożycia.
Niemowlęta powinny być pod stałą opieką podczas karmienia.
Nigdy nie używać ponownie niewykorzystanej części pokarmu.
Nie podgrzewać w kuchence mikrofalowej, gdyż nierównomierne podgrzanie może spowodować oparzenie.
Przygotować bezpośrednio przed spożyciem i użyć w ciągu 2 godzin.
Nie może być jedynym źródłem pożywienia.
Należy zwrócić uwagę na prawidłową higienę pierwszych ząbków, szczególnie przed snem.
Produkt zamknięty fabrycznie przechowywać w suchym miejscu w temperaturze od 10°C do 25°C.
Po otwarciu zamknąć wewnętrzną torebkę i przechowywać w suchym miejscu w temperaturze do 25°C.
Nie przechowywać w lodówce.
Zużyć w ciągu 4 tygodni od otwarcia.
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Preparat po kilku minutach gęstnieje, może więc wymagać smoczka z większymi dziurkami.
Zawartość netto 135 g
Producent
Nutricia Polska Sp. z o.o.
ul. Bobrowiecka 6
00-728 Warszawa