Wczesna wiosna to pora roku, kiedy szukamy różnych sposobów, aby uzupełnić niedobory witamin i mikroelementów, oczyścić organizm czy dodać sobie więcej energii.
Nawet kiedy staramy się zdrowo odżywiać, warzywa i owoce o tej porze roku wskutek długiego przechowywania nie mają już takiej wartości odżywczej. Dlatego bardzo często na wiosnę, mimo dłuższych i cieplejszych dni czujemy się przemęczeni, znużeni i ospali. Zamiast wspomagać się kolejną kawą czy energetykiem, które w gruncie rzeczy tylko na chwilę pobudzają nas do działania, spróbujmy zaczerpnąć z tego, co ma dla nas o tej porze roku do zaoferowania natura.
Moda na zdrowy styl życia i szukanie w naturze tego co najlepsze i najwartościowsze dla naszego organizmu nie może obyć się bez nieocenionej pod tym względem pokrzywy.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)
Pewien lekarz w wywiadzie radiowym podkreślił, że pokrzywa należy do najbardziej wartościowych roślin leczniczych, jakie znamy. Gdyby ludzie wiedzieli, jaką ma moc leczniczą, nie uprawialiby nic innego oprócz pokrzywy.
Pokrzywa, poczynając od korzeni, łodygi i liści aż po kwiaty, ma właściwości lecznicze.
Już Hipokrates uważał pokrzywę za królową wszelkich ziół, podobnie jak Hildegarda z Bingen.
Starożytni Rzymianie leczyli nią reumatyzm i artretyzm, a Kopernik problemy z nerkami. Przed wiekami popiołem z pokrzywy posypywali rany, a sproszkowane nasiona dodawali do potraw kobietom w ciąży w celu ułatwienia porodu. Uważano również, że odwar z nasion pokrzywy leczy zatrucia grzybami. Pokrzywą leczono gruźlicę, żółtaczkę, astmę czy kolkę nerkową.
Albrecht Dürer (1471-1528) na jednym ze swoich obrazów namalował anioła, który z pokrzywą w dłoni wzlatuje do tronu Najwyższego Boga.
Jaką tajemnicę w takim razie skrywa to cudowne ziele?
Co zawiera pokrzywa?
Pokrzywa jest najlepszą oczyszczającą, wzmacniającą i krwiotwórczą rośliną leczniczą. Zawiera wiele witamin (m.in. C, K, B2, kwas pantotenowy), flawonoidy, karetonoidy, fitosterole, mnóstwo soli mineralnych i mikroelementów, takich jak magnez, wapń, potas, krzem, siarkę i łatwo przyswajalne żelazo.
Na co działa pokrzywa?
- leczy anemię i wpływa na lepszą krzepliwość krwi
Dzięki unikalnemu połączeniu żelaza, kwasu foliowego, wit. C, wit. K i miedzi bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny. Leczy anemię, przeciwdziała niedokrwistości i wykazuje działanie przeciwkrwotoczne. Od dawna w celu wzmocnienia organizmu i poprawy wyników krwi, na zmęczenie i osłabienie zalecane było picie pokrzywy w formie naparu lub pokrzywy świeżo wyciskanej.
- odtruwa organizm z leków, kwasu moczowego i toksyn
Pokrzywa ma idealne działanie oczyszczające krew, ponieważ pomaga w usuwaniu z organizmu nagromadzonych metabolitów (pozostałości po lekach) oczyszcza wątrobę i nerki. Wspiera usuwanie kwasu moczowego, który gromadząc się w stawach, powoduje zaostrzenie się stanu zapalnego, wywołując ostry ból i obrzęk.
Ponieważ pokrzywa wpływa stymulująco na pracę trzustki, herbatka pokrzywowa obniża poziom cukru we krwi.
- wspomaga leczenie alergii
Pokrzywa zawiera naturalne substancje antyhistaminowe i przeciwzapalne, między innymi kwercetynę, która wykazuje działanie przeciwalergiczne i pomaga złagodzić przykre objawy alergii, np. katar sienny.
- zapobiega osteoporozie, wzmacnia kości
Dzięki łatwo przyswajalnej formie krzemu, wapnia, magnezu i boru pokrzywa wspomaga regenerację kości, przeciwdziała złamaniom. Sprawia, że kości stają się mocniejsze, a chrząstki stawowe ulegają odnowieniu.
- zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych
Dzięki jej delikatnym właściwościom moczopędnym nie dopuszcza do tworzenia się kamieni nerkowych.
- wzmacnia układ odpornościowy
W pokrzywie stwierdzono substancje pobudzające wytwarzanie interferonu (białka, które stymuluje układ odpornościowy do działania i wzmacnia odporność zdrowych komórek na wirusy) i antygenów wirusowych.
- wspomaga odchudzanie, ułatwia trawienie i przemianę materii, usuwa nadmiar wody z organizmu
Pokrzywa wpływa na produkcję żółci przez wątrobę, przez co reguluje i poprawia trawienie i przemianę materii.
- poprawia stan włosów, skóry i paznokci
Dzięki zawartości krzemu ma znaczący wpływ na wzmocnienie włosów, odwarem lub naparem z suszonej pokrzywy możemy płukać włosy, dzięki czemu wzmocnimy cebulki włosów, nadamy im połysk i przyspieszymy ich wzrost. Pokrzywa poradzi sobie również z łupieżem, łojotokiem i nadmiernym wypadaniem włosów. Natomiast picie naparów z pokrzywy lub wyciśniętego soku korzystnie wpłynie na stan naszych paznokci, ujędrni naszą skórę, ponieważ krzem wpływa na produkcję kolagenu w skórze.
- leczy artretyzm i reumatyzm
Badania kliniczne potwierdziły skuteczne działanie wyciągów z liści pokrzywy w hamowaniu stanów prozapalnych w organizmie, co uzasadnia wykorzystanie pokrzywy na stawy.
Stosowanie ekstraktów z liści pokrzywy zmniejsza ból stawów i może wspierać terapie niesteroidowymi środkami przeciwzapalnymi, a nawet przyczyniać się do zmniejszenia dawek tych leków.
Pokrzywa, działając przeciwzapalnie, daje pozytywny efekt we wspomaganiu leczenia zwyrodnienia i zapalenia stawów. Związki obecne w liściach pokrzywy hamują uwalnianie cytokin będących jedną z przyczyn powstawania chorób reumatycznych.
Liście pokrzywy są wykorzystywane jako zewnętrzne okłady. Pokrzywa działa „parząco” na skórę, co wywołuje uczucie ciepła, a jednocześnie łagodzi ból reumatyczny. W parzących włoskach pokrzywy znajduje się histamina, serotonina i acetylocholina, działające na zasadzie mechanizmu analgezji, czyli znoszenia odczuwania bólu.
O dobroczynnym wpływie pokrzywy na nasz organizm można by było jeszcze wiele dobrego napisać, ale skupiając się na tych głównych jej zaletach, zachęcam, aby wypróbować na sobie jej zbawienne działanie.
Już niedługo w ogródkach i na łąkach pojawi się pierwsza wiosenna pokrzywa. Skorzystajmy z pięknej słonecznej pogody i zaopatrzeni w rękawice i nożyce wybierzmy się na łono natury, aby zupełnie za darmo nabyć tę drogocenną roślinę.
Mam nadzieję, że Ci, którzy widzieli w niej do tej pory tylko uciążliwy i nieprzyjemny chwast, nabiorą szacunku do jej niepowtarzalnych właściwości leczniczych.
Pokrzywę najlepiej zbierać wtedy, kiedy listki są już dobrze wykształcone, a zakończyć zbiór, zanim roślina zacznie kwitnąć. Przeważnie okres zrywania ogranicza się do miesięcy wiosennych: kwietnia i maja i ewentualnie połowy czerwca. Zależy to od położenia geograficznego oraz pogody w danym roku.
Pokrzywę należy zbierać w miejscach oddalonych od ruchliwych ulic, gdyż chłoną wszelkie zanieczyszczenia.
Zbieramy tylko trzy górne pietra młodej pokrzywy, gdyż w nich zawartych jest najwięcej substancji leczniczych. Liście i ziele pokrzywy można zbierać dwa, a nawet trzy razy w sezonie z odrastających pędów (po skoszeniu), a z nowych pędów nawet jesienią. Do celów leczniczych najlepsza jest młodą pokrzywa, ważne jest, aby nie zaczęła kwitnąć, ponieważ wszystko to co cenne oddaje kwiatom, a następnie nasionom.
Suszenie pokrzywy
Zebraną pokrzywę suszymy bardzo szybko po zebraniu. Myjemy, osuszamy z nadmiaru wody, a następnie suchą rozkładamy na papierze lub specjalnych sitach w suchym, zacienionym i przewiewnym miejscu. Ziół nigdy nie suszymy na słońcu bo stracą swoje wartości odżywcze i smakowe. Dobrze ususzona pokrzywa powinna zachować ładny zielony kolor z widoczną siateczką białych żyłek. Ususzoną wkładamy do szklanych pojemników szczelnie zamykamy i chowamy w zacienione miejsce. Z wysuszonej pokrzywy będziemy parzyć herbaty i robić krzemionkowe odwary.
POKRZYWA W KUCHNI
A w jaki sposób możemy wykorzystać pokrzywę w kuchni?
Młode listki pokrzywy możemy dodawać do różnego rodzaju sałatek i surówek, dusić z odrobiną czosnku i oliwy niczym szpinak, ugotować zupę „à la szczawiową” z jajkiem, dodawać do twarożków, jajecznicy, omletów, zapiekanek czy po prostu pić napar z pokrzywy jako herbatkę. Liście pokrzywy sparzone gorącą wodą przestają parzyć, wówczas możemy ją swobodnie przyrządzać.
Pokrzywę możemy również dodawać do zielonych szejków, a jeżeli mamy wyciskarkę, najlepiej wycisnąć z niej sok na wzmocnienie i pić 1-2 łyżki dziennie przez okres ok. 2 tygodni, zrobić tygodniową przerwę i powtórzyć kurację. Wyciśnięty sok możemy również zamrozić w formie kostek lodu i dodawać później do koktajli czy napojów.
-
Naleśniki z pokrzywą z farszem z białego sera i wędzonego łososia
naleśniki:
-
100 g ugotowanych i odciśniętych listków pokrzywy,
-
2 jajka,
-
1 1/2 szklanki mleka,
-
1 szklanka mąki pszennej,
-
spora szczypta soli i pieprzu,
-
szczypta cukru,
-
4 łyżki roztopionego masła,
-
3 ząbki czosnku.
farsz:
-
500 g białego sera,
-
150 g wędzonego łososia,
-
1 pęczek szczypiorku,
-
sól,
-
pieprz.
Przygotowanie:
Pokrzywę po zerwaniu dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. Do miski wrzucamy liście pokrzywy, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko, roztopione masło, dodajemy przesianą mąkę, sól, pieprz i cukier. Całość blendujemy.
Na rozgrzanej patelni rozlewamy ciasto naleśnikowe. Staramy się robić jak najcieńsze placuszki, ponieważ smażymy je tylko z 1 strony. Gotowe naleśniki układamy na spodzie talerza zieloną stroną do góry. Studzimy.
Wędzonego łososia i szczypiorek drobno kroimy i dodajemy ser. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Wystudzone naleśniki faszerujemy serem z wędzonym łososiem. Gotowe danie możemy podać z sosem czosnkowym na zimno lub na ciepło.
-
Zupa krem z pokrzywy z jajkiem
Składniki
-
ok. 30-40 dag pokrzywy (świeżej, zbieramy listki z wierzchołka),
-
1 cebula,
-
kawałek białej części pora,
-
włoszczyzna,
-
4 ziemniaki,
-
2 ząbki czosnku,
-
ziele angielskie,
-
liście laurowe,
-
masło lub olej rzepakowy,
-
kilka łyżek śmietany lub jogurtu,
-
łyżeczka lubczyku,
-
sól, pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z posiekanym porem.
Warzywa obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z cebulą, zalać wodą. Dodać przyprawy i gotować 20-25 min, aż ziemniaki będą miękkie.
Do zupy wrzucić posiekane pokrzywy i gotować jeszcze 5 min.
Zaprawić śmietaną, wyjąc listek laurowy i ziele angielskie, zmiksować na krem. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.
Zupa ta, podobnie jak szczawiowa, fajnie komponuje się z ugotowanym na twardo jajkiem.
1. Koktajl z pokrzywą, mango, gruszką
2. Koktajl z pokrzywą, jabłkiem i pomarańczą
-
1 szklanka pokrzywy,
-
1 duże jabłko,
-
1 pomarańcza,
-
1/2 cytryny,
-
1/2 szklanki wody.
3. Koktajl z pokrzywą, kiwi, jabłkiem i siemieniem lnianym
Umyj pokrzywę. Przełóż wraz z pozostałymi składnikami do blendera. Miksuj do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się w gładki zielony koktajl.
SMACZNEGO :-)
Piśmiennictwo:
http://agnieszkamaciag.pl/zwykla-pokrzywa-i-jej-niezwykla-moc/
https://inspirujacaxlka.pl/2018/05/wiosenny-koktajl-z-pokrzywy/
http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/04/nalesniki-z-pokrzywa-z-farszem-z-biaego.html
„Leki z Bożej apteki” Powrót do zaniechanych praktyk Jan Schulz Edyta Ueberhuber
Porady i artykuły zamieszczone w niniejszym artykule nie zastępują porady lekarskiej, stanowią jedynie źródło informacji. Przed skorzystaniem z zamieszczonych porad należy skonsultować się z lekarzem.
Operator strony nie ponosi odpowiedzialności za błędy i treści zamieszczonych przez podmioty trzecie artykułów.
Małgorzata Kostyła
farmaceuta