Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest pomyśleć nad sposobem rozgrzania się po długotrwałym przebywaniu na świeżym, ale i mroźnym powietrzu. Jedną z takich metod może być zastosowanie w swojej diecie imbiru. Jest on produktem powszechnie znanym właśnie ze swoich właściwości rozgrzewających. Głównie stosuje się go w leczeniu przeziębień, a także w celu przyspieszenia przemiany materii. Zwykle dodawany jest do herbaty, grzanego wina oraz piwa. Imbir jest rośliną uprawną zaliczaną do rodziny imbirowatych. Uprawiany jest na terenach południowo-wschodniej Azji, w Indiach, Chinach, Malezji oraz Nowej Gwinei. Imbir jest zaliczany do roślin jadalnych, tym samym często wykorzystywany jest w kuchni. Łodyga imbiru rośnie na wysokość około 100 cm, liście są duże, a jego kwiaty żółto-fioletowe.
Korzeń rośliny jest gruby, włóknisty, o jasnobrązowej barwie oraz ostrym smaku.
Dlaczego imbir jest zdrowy?
Imbir jest byliną o lekko gorzkim i piekącym smaku. Za to odpowiedzialne są substancje obecne w olejku eterycznym: gingerol, zinferon oraz zingiberol. One również odpowiadają za wiele prozdrowotnych właściwości imbiru, m.in.
• ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pomaga, gdy cierpisz na zaburzenia trawienia. Pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia;
• łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt;
• zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów i zapobiega zakrzepicy. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób, które mają podwyższony cholesterol;
• łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS;
• leczy przeziębienie i przynosi ulgę, gdy dokucza ból stawów i mięśni, ponieważ jest bogaty w substancje przeciwzapalne;
• leczy migreny – regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości;
• dzięki zawartości wspomnianego gingerolu zmniejsza ryzyko pojawienia się zmian nowotworowych, głównie zapobiega powstawaniu raka jajników oraz okrężnicy;
• działa rozgrzewająco, dlatego zaleca się go osobom, które mają bladą cerę i problemy z zimnymi kończynami;
• wykazuje ochronny wpływ na żołądek, dzięki czemu zapobiega powstawaniu wrzodów;
• imbir stosowany jest również w oczyszczaniu dróg oddechowych, ponieważ działa wykrztuśnie;
• pomaga w leczeniu stanów zapalnych zatok;
• działa również neutralizująco na toksyny, przez co wykazuje silne właściwości odtruwające;
• imbir jest również polecany osobom, które starają się rzucić palenie, ponieważ skutecznie zapobiega nudnościom, które temu towarzyszą;
• spożywanie imbiru pomaga również w walce ze zbędnymi kilogramami dzięki zawartości gingerolu, który skutecznie podwyższa temperaturę ciała, przez co organizm zużywa więcej energii;
• posiada silne właściwości przeciwutleniające, dlatego też opóźnia procesy starzenia, a także poprawia wygląd skóry;
Imbir w kuchni: zastosowanie
Imbir ma szerokie zastosowanie także w kuchni, staje się coraz bardziej popularną przyprawą. Świeży imbir może być dodatkiem do kaczki i wieprzowiny, dzięki czemu wzbogaci ich smak. Sproszkowany imbir natomiast
doskonale nadaje się jako dodatek do ciast.
Przy przeziębieniu zaleca się dodanie świeżego imbiru do herbaty – rozgrzeje i pomoże choremu szybciej wrócić do formy.
Przeciwwskazania do spożywania imbiru:
Niestety istnieje grono osób, którym spożywanie imbiru nie jest zalecane, m.in.:
• osoby niespokojne, nadpobudliwe;
• osoby, którym dokuczają gorące stopy oraz dłonie;
• chorzy na wrzody żołądka lub refluks żołądkowy – ze względu na ostry smak imbiru, który może podrażniać żołądek;
• osoby borykające się z nadmierną potliwością;
• kobiety w ciąży – ze względu na zawartość substancji, które mogą prowadzić do przedwczesnych skurczy oraz porodu;
• osoby cierpiące na zaburzenia krzepliwości krwi, u których nawet niewielkie skaleczenia mogą być szczególnie niebezpieczne dla zdrowia;
• osoby przyjmujące leki na nadciśnienie lub cukrzycę – imbir wchodzi w interakcje z takimi lekami, przez co może mieć wpływ na zmianę ich działania.
Na koniec proponujemy prosty przepis na rozgrzewającą herbatę z imbirem:
5-6 gramów czarnej herbaty oraz starty świeży imbir (1-2 łyżeczki) zaparzamy wodą o temperaturze 95°C (świeżo zagotowaną) przez 2-3 minuty.
Po zaparzeniu możemy dla wzmocnienia smaku oraz większego rozgrzania dodać do naszego odcedzonego naparu 2 plasterki cytryny.
Źródło: Internet
Porady i artykuły zamieszczone w niniejszym artykule nie zastępują porady lekarskiej, stanowią jedynie źródło informacji. Przed skorzystaniem z zamieszczonych porad należy skonsultować się z lekarzem. Operator strony nie ponosi odpowiedzialności za błędy i treści zamieszczonych przez podmioty trzecie artykułów.